Het verhaal van Horstinkistan.com

Toen internet hip werd

A long, long time ago, te weten in 2002, begon ik met het bouwen van sites. In de jaren daarvoor was internet nog niet echt een groot ding bij ons. En met ‘bij ons’ bedoel ik niet alleen ‘bij ons in het gezin’, maar meer ‘bij ons in het dorp’. Op school (ik zat op de middelbare school) werd er eigenlijk niet veel mee gedaan. We vonden het al heel grappig om op telefoongids.nl ons eigen adres tevoorschijn te zien komen, zeg maar. We waren met compleet andere dingen bezig, de computer was wel het laatste dat we belangrijk vonden.

In schooljaar 1999/2000 ging ik naar een andere middelbare school. Nieuwe mensen, nieuw leven… en in de stad dit keer. Mijn leeftijdsgenoten waren op technologisch gebied veel verder dan wij. Het klinkt nu alsof ik uit een echt achterlijk dorp kom, maar het interessegebied was echt heel anders. Mijn nieuwe klasgenoten hadden veelal een mobiele telefoon, en internet ging niet via een inbelverbinding maar via ADSL (tenminste, ik geloof dat het ADSL was? Kan ook ISDN zijn geweest, geen idee). Mijn klasgenoten chatten op ICQ en MSN en ze mailden naar elkaar. Ik had wel een mailadres, maar ik deed er zo goed als niks mee.

Het internet werd dus vrij snel een interessant fenomeen voor mij. Van mijn tante, die een beetje wist van websites, leerde ik een paar basis HTML-dingen. Denk aan simpele dingen als via kladblok een pagina openen, de basiscommando’s als [html][head] enz, alinea’s maken met [br] en [p], klikbare links naar andere pagina’s maken en teksten opleuken door gebruik te maken van bold, italic en underlined. Ze liet me zien hoe je plaatjes invoegt en dat was het.

Mijn eerste probeersels

Mijn eerste probeersels op internet hadden te maken met mijn favoriete anime: Sailormoon, Wedding Peach en Digimon. Ik bouwde mijn site offline, ook toen we later wel een vaste aansluiting kregen. De internetaansluiting hielp me wel om (via internet natuurlijk, duh…) meer te leren over het bouwen van sites. Het moment waarop mijn eerste site online ging was magisch. 20 augustus 2002. Ik had allerlei fancy fonts, en comic sans was toen helemaal je-van-het. Uhuh, ook ik…

Op de afbeelding:

Mijn bloggeschiedenis

Je ziet een voorbeeld op de afbeelding. Nummer 1: mijn allereerste upload op angelfire (ik had echt GEEN benul van wat ik had gedaan, snapte niks van Angelfire en begreep niet dat ik dus wél wat had geupload…) Nummer 2: na mijn eerste lay-out maakte ik nieuwe, kleurrijke splashpages. Deze dus. Nummer 3: dit was mijn allereerste splash page. Of, zoals ik het noemde: de portalpagina. Stel je hierbij vooral een zwarte achtergrond voor – dit screenshot komt van de wayback machine… Nummer 4: zo zag de binnenkant van mijn site eruit, ongeacht hoe mijn splash page er ook uit zag. Hier was ik echt verliefd op, hahaha.

Eerste versie van Horstinkistan (boven) en de tweede versie van mijn blog (onder, dit keer is de lay-out een eigen ontwerp)

Die anime sites bleef ik onderhouden tot 25 april 2004. Ik had nul motivatie meer, en stiekem vond ik het weblog veel leuker. Ja, ik was begonnen met bloggen in 2003. Ik weet het nog precies: ik had geen school die middag, ik verveelde me, dus ik maakte een nieuwe geocities-site aan, downloadde een mooie lay-out, pleurde die erop en typte mijn eerste drie blogregeltjes. In het Engels, want ik had al Nederlandse sites dus het leek me wel grappig om in het Engels te bloggen. Ik begon pas echt regelmatig te typen op het moment dat, na de zomervakantie, school weer begon. Ik zat op een MBO niveau 2-opleiding, wat onder mijn niveau was en bovendien besloeg de lesstof voornamelijk dingen die ik al wist. Met de cijfers zat het dus wel goed, maar GOD wat verveelde ik me! Dus ik benutte die tijd lekker om te klooien – op de dagen dat spijbelen geen optie was, bijvoorbeeld met kutweer.

Meer sites tegelijk

Een binnenkant die correspondeert met de splashpage.

In de tijd daarna bleef ik bloggen op mijn GeoCities-blogje, een heel netwerk van sites op GeoCities onderhouden én ik blogde in het Nederlands op LiveJournal (dat toen hot & happening was… mooie tijd!). Toen ik mijn interesse verloor in anime doekte ik die sites op en kwam de eerste versie van horstinkistan tevoorschijn – mét gratis .tk-extensie. Het uitgangspunt was ‘alles wat ik leuk en/of interessant vind’, en dat is het eigenlijk altijd gebleven.

In die tijd had ik ook geleerd te werken met stylesheets. Op mijn oude animesites hield ik de binnenkant hetzelfde, omdat ik anders op élke pagina (en dat waren er nogal wat) alle HTML die het uiterlijk bepaalde moest aanpassen. Nu met stylesheets hoefde ik nog maar één keer alle HTML aan te passen, daarna hoefde ik voor elke lay-out enkel de stylesheet te updaten en de images te uploaden. Die images maakte ik in Paint, en later in JASC Paint Shop Pro. Ik vond CSS helemaal te gek: ik kon nu spelen met kleur en plaatjes en voor een lay-out kon alles bij elkaar passen in plaats van een leuke, kleurrijke splash page en vervolgens telkens dezelfde lay-out. Ik kon me, kortom, focussen op de inhoud totdat ik het uiterlijk weer zat was.

Weer een verandering

Na verloop van tijd verdween het regelmatige updaten van de website, het ‘alles wat ik interessant vind’, een beetje naar de achtergrond. Ik had een baan en was bovendien druk met uitzoeken wat ik allemaal moest regelen om mijn droom waar te maken: een half jaar Italiaans leren in Italië. Pas toen ik op het punt stond spijkers met koppen te slaan, besloot ik het informatieve gedeelte op de site eraf te gooien. Mijn site zou worden omgebouwd tot een pure blog, waarop ik mijn avonturen in Italië zou kunnen bijhouden voor familie, vrienden en andere geïnteresseerden. En: het zou een leuk document ‘voor later’ worden.

De laatste twee site-layouts (waarvan de paarse mijn favoriet) en de drie bloglayouts.

Daarom gooide ik dus al die oude inhoud eraf en bracht de inhoud van zowel het oude blog op GeoCities als mijn blog op LiveJournal samen onder de naam Horstinkistan – toen nog met een .tk-extensie. De oude sites verdwenen of werden niet meer geüpdatet. Het blog is een paar jaar redelijk goed onderhouden.

Voor de verandering had ik mijn lay-outs vrij lang op de site. De eerste fungeerde slechts als placeholder; zodra ik tijd had had ik er iets moois van gemaakt (Carpe Diem). Toen ik een tijdje terug was uit Italië werd het de tweede, tot het eind van horstinkistan op atspace.

Horstinkistan.com

In 2010 slaagde ik voor mijn VAVO-examens. Als examencadeau kreeg ik van mijn lieve Meneer S. dit domein cadeau. Het is by far het allerbeste cadeau dat ik ooit heb gehad. Aanvankelijk wilde ik mijn HTML-blogje daarop overzetten, maar Meneer S. wist mij toch te overtuigen dat WordPress een goed systeem was. In het begin kon ik er helemaal niks mee, maar toen ik doorhad hoe het werkte ging ik als een trein. Jarenlang was Horstinkistan.com mijn thuis op het internet.

Eind 2013 stopte ik met updaten. Er waren nog wat ingeplande blogjes die doorliepen, maar ik had geen tijd. Het was erg hectisch in mijn leven: ik liep op mijn tandvlees op stage, was druk met mijn studie en privé gebeurde er zoveel dat ik eigenlijk nergens meer tijd voor had. Achteraf gezien jammer: het bloggen had me ruimte in mijn hoofd kunnen verschaffen doordat ik mijn gedachten over allerhande zaken kwijt had gekund. Toch ben ik blij dat ik het niet gedaan heb, want ik had dan waarschijnlijk teveel gezegd over dingen die privé hadden moeten blijven.

In de tussentijd was ik wel bezig met mijn blog. Ik maakte allerlei plannen en werkte die uit. In eerste instantie was dat om me even met iets anders bezig te houden, maar later werden het serieuze plannen. Lange tijd heb ik nagedacht over wat ik wilde gaan doen en hoe ik dit wilde invullen.

Logo van Horstinkistan.com
Het logo van Horstinkistan.com

2017 was het jaar dat ik eindelijk zo ver was om deze plannen concreet op te gaan pakken. Ik schoonde mijn domein op – alle oude rotzooi ging eraf en er kwam een nieuwe WordPressinstallatie op – maakte een MultiSite aan en begon te prutsen met het uiterlijk. Met behulp van een gratis website ontwierp ik een logo dat ik in Photoshop verder invulde. Dat klinkt heel banaal, maar dat eerste visuele aspect hielp me het enthousiasme definitief terug te vinden. Er kwam een lay-out die ik omvormde tot iets waar ik tevreden over was, ik bouwde aan de kleurenschema’s en al snel was ik bezig de hoofdsite in te vullen.

Het uitwerken van de plannen in een echte website duurde allemaal langer dan gedacht, maar medio 2018 gaan de eerste sites online. Sindsdien blog ik weer met heel veel plezier, en ik hoop ook dat ik dat dit keer heel lang volhoud. Of ik deze vorm behoud zien we nog wel. Voorlopig ben ik hier in elk geval heel erg blij mee!