Over Horstinkistan.com

Huh? Horstinkistan?

Ik hoor je haast denken: wat is dat voor gekke naam, horstinkistan? Tja, dat is wel enige uitleg waard. Het is een afgeleide van mijn achternaam, Horstink. Het is een niet veel voorkomende naam, maar toevallig woont er in mijn gemeente een bovengemiddeld aantal Horstinks. Toen een (toenmalige) vriendin uit een andere woonplaats langs wilde komen via een andere route dan zij gewend was en daarvoor de navigatie aanzette, wist ze niet mijn precieze adres. Internet bood ook geen hulp, want: teveel Horstinks in het dorp. Toen ze eindelijk gearriveerd was, mopperde ze dat ik woonde in ‘horstinkistan’.

Dat vond ik zo leuk klinken, dat het me altijd is bijgebleven. Inmiddels zijn we al heel lang geen vriendinnen meer, maar de naam ‘horstinkistan’ ben ik sindsdien wel blijven gebruiken. Ik had indertijd al wel sites, maar ik wilde het concept omgooien. Alleen… ik wist nog niet hoe, of hoe het zou heten. Daar heeft de betreffende vriendin een handje bij geholpen: het zou horstinkistan gaan heten en mijn eigen eilandje op het web worden, waar ik alles kwijt kon wat mij interesseerde, of waar ik maar zin in had.

Lees meer over de geschiedenis van de site.

Waarom Horstinkistan?

Na een paar jaar sites over specifieke onderwerpen – de animesites en het blog, dat meer een online dagboek was- had ik behoefte aan iets anders. Ik wilde een site waarop ik alles kwijt kon dat mij interesseerde. En ik interesseerde me voor veel dingen. Toen de naam ‘horstinkistan’ weer in me opkwam, viel alles op zijn plek. Het was echt ‘mijn’ naam, waardoor voor mijn gevoel de weg ook open stond voor een alles-site.

Bloggen was destijds nog echt het online dagboek, dus het kwam nooit in mij op om het blogformat te gebruiken voor de site zelf. In plaats daarvan prutste ik met HTML, en ik vond het héérlijk! Vooral toen ik leerde werken met stylesheets was het leuk om lay-outs te bedenken. Altijd in hetzelfde format, maar telkens in verschillende stijlen. Toen ik leerde omgaan met Paint Shop Pro was het hek helemaal van de dam.

Maar goed, al die fijne herinneringen terzijde: dat was de basis van wat Horstinkistan nu is. Toen ik het .com-domein kreeg, was ik aardig teruggevallen op het ouderwetse blog-als-online-dagboek. Toch zat het me niet lekker. Ik begon wat minder over privézaken te bloggen omdat ik me daar niet zo fijn meer bij voelde, maar het echte bloggen over andere onderwerpen (lifestyle) was lastig – het was immers al zo lang een persoonlijk dagboek geweest.

Toen er zoveel gebeurde in mijn privéleven waar ik niet over wilde bloggen, maar waar ook al mijn tijd en aandacht naar toe gingen, raakte het blog op een laag pitje. Zoals ik ook al op de geschiedenispagina schreef: ik heb lang nagedacht over wat ik dan wel wil, en het uiteindelijke resultaat is de site zoals ‘ie nu is.

Wat staat er op deze site, en hoe werkt ‘ie?

Na alle ervaring heb ik gemerkt dat ik gescheiden sites het fijnst vind om op te schrijven. Daarom maak ik gebruik van WordPress Multisite: alles onder één dak, maar tegelijkertijd ook alle ruimte om over zoveel onderwerpen te schrijven als ik maar wil. En alles dus op aparte subsites.

Elke subsite is een site op zich. Het zijn eigenlijk gewoon volwaardige nicheblogs. Sommige zijn meer hobbyblogs, met een ‘wanneer-ik-zin-tijd-en-inspiratie-heb’-uploadschema, andere hebben een aantal vaste dagen per week dat ze geüpdatet worden.

De blogs gaan elk over een of enkele aspect(en) uit mijn leven waar ik heel graag over praat. Denk aan mijn hobby’s, mijn omgeving of dingen die ik tegenkom in mijn leven. Het zijn in elk geval nicheblogs, waardoor ik mij veel op dat ene ding zal richten. Mijn privéleven blijft op die manier ook echt privé – en dat vind ik belangrijk. Natuurlijk zal er af en toe wel iets aan bod komen, maar dan meer in de zin van ‘de hoofdpersoon in dit boek heette Jan Janssen en ik had vroeger een vriend die ook zo heette dus daarom herkende ik er iets in.’ Het is niet de bedoeling dat welk blog dan ook een online dagboek wordt en het is ook niet de bedoeling dat je, zelfs met alle blogs samen, mijn leven in elkaar kunt puzzelen.

Hoe werkt deze site?

Simpel: horstinkistan.com is de hoofdpagina. Dat is de plek waarop alles samenkomt. Op de indexpagina kun je kiezen welke site je wil bezoeken. Ook is er allerlei algemene informatie te vinden over horstinkistan.com, informatie die voor de hele site geldt. Denk bijvoorbeeld aan deze pagina, of de pagina over cookies of het privacybeleid. Voor de nieuwe bezoeker is er een kleine ‘landingspagina’, al is dat niet in de letterlijke zin des woords, waarop ik kort iets vertel over elke site. Kortom, deze site is het verzamelpunt van alle belangrijke informatie.

Wat ik ook ga doen met deze indexsite is -jawel- een blog bijhouden. Het wordt een blog met twee duidelijke functies.
De eerste: het bijhouden van updates. Grote updates, zoals nieuwe features, een nieuwe lay-out, het aanpakken van bugs en dergelijke. Dat kan gaan over een specifieke subsite, maar ook over de hoofdsite of over de site als geheel.
De tweede functie: wanneer ik meerdere subsites heb geopend zul je hier wekelijks een overzicht van alle posts van de afgelopen week terug kunnen vinden. Het voordeel van meerdere nichesites is dat je als volger gewoon je onderdeel kiest en dat volgt. Maar toch, als ik deze al interesses heb zullen er vast meerderen zijn die ook twee of zelfs meer interesses delen. Ik snap dat die niet alle subsites in hun feedreader willen hebben. Voor hen dus wekelijks een blog met een overzichtje van wat er is verschenen, opdat zij alsnog maar één blog hoeven te volgen.

Vertel eens meer over die subsites?

Logo van Horstinkistan.com
Het logo van Horstinkistan.com

De subsites zijn, zoals gezegd, een eigen site op zich. Ze hebben allemaal hun eigen header, kleurstelling en vooral: inhoud. Desalniettemin zullen de sites op zich wel duidelijk herkenbaar zijn als een Horstinkistan.com-site: de basis van de lay-out is bijvoorbeeld overal hetzelfde, de stijl van de graphics zullen overeenkomen, voor header en images worden in dezelfde gevallen dezelfde lettertypes gebruikt en natuurlijk prijkt overal het logo van de site.

De inhoud is in theorie allemaal verschillend. In praktijk kan het echter voor komen dat een blogartikel op twee of meer subsites kan worden geplaatst. In dat geval zal het artikel op één site worden geplaatst, en op de andere zal het artikel worden doorgelinkt.

Hoe commercieel ben je?

Dit is allereerst een hobbyblog. Het moet leuk blijven, en ik ben ervan overtuigd dat wanneer dit een baan zou worden zou het meer een ‘moetje’ worden en dan raakt het bloggen zijn charme kwijt.

Dat gezegd hebbende: natuurlijk houd ik rekening met SEO wanneer ik mijn berichten schrijf (daar heb ik een superplugin voor) en ik zal ook af en toe mijn site gaan promoten. Ik kan me daar helemaal aan te buiten gaan op elk mogelijk social mediaplatform, maar dat vertik ik. Daar heb ik écht geen zin in. Zoals ik al zei: het is een hobbyblog, en dat blijft het. Het is geweldig als mensen lezen wat ik te zeggen heb en ik ga mijn best doen om mensen mijn hersenspinsels te laten lezen, maar ik wil niet dat er echt iets vanaf hangt.

Ik zal er niet om liegen: het lijkt me fantastisch om iets te verdienen met het bloggen. Maar. Dan gaat het wel echt om het bekostigen van de hosting, misschien sparen voor betere apparatuur of een leuk pakket voor een give-away samenstellen… Ja, hobby’s kosten meestal geld in plaats van dat het iets oplevert, maar als het iets kan opleveren: waarom niet?

Natuurlijk zou het een droom zijn die uitkomt: kunnen leven van wat je schrijft. In het verleden heb ik een paar kleine opdrachtjes gekregen en dat was ontzettend leuk om te doen. Toch denk ik niet dat ik van mijn site zou willen leven. Ik vind het belangrijker dat ik content kan maken die past bij mij en mijn blog.
Ik wil lekker te bloggen, niet mijn ziel verkopen. Ik wil kunnen blijven kiezen wat ik zelf tof vind, daarover schrijven en mijn eerlijke mening te geven. Dat lijkt mij lastig te rijmen met een fulltime baan als blogger, omdat je dan ook opdrachten moet accepteren die je niet voor de volle 100% liggen.

Bloggen voor een klein inkomen: als het op mijn pad komt pik ik het gelijk op. Een leuk zakcentje waarmee ik mijn hobby kan bekostigen, misschien iets kan professionaliseren en er eventueel ook nog wat van overhoud om iets leuks van te doen? Zeker weten! Maar ik ga er niet vanuit dat dit gaat gebeuren, omdat het niet mijn insteek is. Alles wat op de site staat is 100% eigen inbreng, tenzij het er expliciet bij staat.